Pétanque

- a maga vasgolyóival minden terepen, bárhol, bárkinek (talán kerámia lapon nem)

A pétanque egy csodálatos játék - vallják rajongói, és szerintem is az! Játszhatja 5 től, 105 éves korig mindenki, saját testi-lelki épülésére.
Unokatestvérem - félig francia - tőle tanultam még a 70-es években. Később a gyerekeimmel mindenhol játszottuk, még Duna parti mély kavicságyon is... Nem kell tehát kiépített pálya (!), és a pétanque készlet (vas dobógolyók és a kis célgolyó az "öcsi") igen kis helyen elfér (!), így érthetően minden társasági programon jól jön. A pétanque figyelmet igénylő, rekreációs sport, DE a szabálya igen egyszerű, így azoknak is sikerélményt okoz, akik még soha nem játszották.

Ciotat-iak a Provance-i golyójátékkal ismerkedtek. Egyikük (ha minden igaz Jules le Noir) alsó végtag bénulásban szenvedett és nem tudta a golyót 10 méternél távolabbra dobni. Ezért a csapat úgy alakította a szabályt, mi szerint mozdulatlan lábakkal (pieds tanqués) kell a játékot játszani, 50 cm átmérőjű körből 6-10 méterre dobva a golyókat. A Ciotat-ban így honosodott meg a játék "jeu de boules pieds tanqués", illetve rövidítve "le pétanque" néven.

  1. Két játékos egymás elleni játéka az egyéni játék, játékosonként 3-3 golyóval. Két-két játékos egymás ellen duplett játékot játszik, 3-3 (azaz csapatonként 6) golyóval. Három-három játékos egymás elleni játéka a triplett játék, játékosonként 2-2 (azaz csapatonként szintén 6) golyóval. A pétanque golyók fémből készülnek, átmérőjük 70,5-80 mm közötti, tömegük 650-800 gramm közötti lehet (de játszani kicsit eltérőkkel is lehet).
  2. A játék kezdési jogát a játékosok egymás között sorsolással (pl. pénzfeldobással) döntik el. A kezdési jogot elnyerő csapat egyik játékosa a földre rajzol egy kb. 50 cm átmérőjű kört ez lesz a dobókör. Ebből a körből kell kidobni 6-10 méter távolságra a célgolyót. Ez a célgolyó fából, vagy műanyagból készül és 25-35 mm átmérőjű. A célgolyót (petit) a magyar játékosok egyszerűen "öcsi"-nek (az unokatesóm szerint cochonnet-nek /kismalacnak/) hívják. Az öcsinek a kezdőkörből mindenki által jól láthatónak kell lenni, nem úszhat egy víztócsában és minden szilárd akadálytól (fal, kő, fa, pad, oszlop, stb.) legalább egy méter távolságra kell lenni.
  3. A kezdő játékos eldobja az első golyóját úgy, hogy lehetőleg minél közelebb álljon meg a öcsihez (érintheti, sőt el is lökheti azt a helyéről).
  4. Ezután a másik csapat egyik játékosa következik, aki a dobókörből igyekszik a saját golyóját úgy eldobni, hogy az legyen közelebb az öcsihez. Ezt elérheti úgy is, hogy az ellenfele golyóját üti el az öcsi mellől, avagy az öcsit löki odébb. Ha nem sikerül az öcsihez az ellenfél golyójánál közelebb kerülni, addig dobnak a csapattagok, amíg a közelebbi pozíciót el nem érik, illetve amíg a csapat valamennyi golyója el nem fogy. Lényeges, hogy mindig az a csapat dob, amelyiknek a golyója vesztes pozícióban van!
  5. Ha bármelyik csapatnak elfogytak a golyói, a másik csapatnak is el kell dobni a golyóit, természetesen azzal a céllal, hogy minél több golyója legyen közelebb az öcsihez, mint az ellenfélnek.
  6. A menet végén, az összes golyó (egyéni játéknál 2×3, páros játéknál 4×3, triplett játéknál 6×2) eldobása után következik a számolás. A menetet nyerő csapat annyi pontot kap, ahány golyója közelebb van az öcsihez, mint ez ellenfél legjobb pozícióban lévő golyója.
  7. A következő menetet az előző menetben győztes csapat kezdi. A mérkőzés addig tart, ameddig valamelyik csapat a 13 pontot el nem éri (persze – versenyem kívül - játszhatunk kevesebb pontig is).


Örömmel várjuk az érdeklődők leveleit: info@ludens.hu